MBTI® ve Koçluk Yaklaşımı ile Optimum Performanslı
İnsan Kaynakları Yönetimi
Proje ekibinin başarısı, proje yöneticisinin
- ekip üyeleri arasındaki farklı kişilik yapılarını yönetebilmesi
- ekip üyelerini etkilemesi, motive etmesi,
- çatışmaları başarıyla çözümlemesi
- ekip üyelerini ortak amaçlar çevresinde birleştirebilmesi
ile yakından ilişkilidir.
MyersBriggs Tip Göstergesi (MBTI®- MyersBriggs Type Indicator) Carl Jung’un psikolojik tip teorisine dayandırılarak Katharine Briggs ve Isabel Briggs Myers tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere tüm dünyada iş yaşamında en sık kullanılan kişilik göstergelerinden birisidir. Kişilik tiplerinin
- takıma özgün katkıları,
- güçlü ve geliştirilmesi gereken yönleri
- çalışma tarzları
- takım çalışmasında davranış eğilimleri,
- karar verme şekilleri,
- çatışma çözümleme yaklaşımları,
- stres yönetimi biçimleri,
- zaman yönetimi biçimleri,
- verimli olacakları çalışma ortamı
gibi birçok kriteri ortaya koyar.
MBTI® her bireyin çeşitli zamanlarda kullandığı sekiz farklı kişilik tercihini değerlendirerek bireyleri daha iyi anlamaya yarayan bir modeldir. 16 MBTI®kişilik tipi vardır. Kişilik tiplerinin anlaşılması bireysel gelişim, öğrenme, profesyonel gelişim, çatışma çözümleme, verimlilik artırma, motivasyon artırma gibi birçok alanda fayda sağlar.
Koçluk, bireylerin potansiyelini ortaya çıkartmak, motivasyonunu ve performansını artırmak, yaratıcılığını uyarmak, ekip üyelerinin uyumunu ve ortak perspektif geliştirmesini sağlamak ve ekip performansını artırmak için güçlü bir yöntemdir.
MBTI® ve Koçluk Yaklaşımı ile Optimum Performanslı İnsan Kaynakları Yönetimi programı, proje yöneticilerine bu iki güçlü aracı birleştirerek daha etkili bir yönetici olmaları için yöntemler ve teknikler kazandırır.